Flaster in Fünfkirchen

A pécsi Király utca 9. és környékének hangulatát az elmúlt napokban meghatározták a „Flaster in Fünfkirchen” elnevezésű esemény élőszobrai, utcai jelenetei és színjátékai. A szlengben használt flaszter szó az aszfalt, vagy beton, – átvitt értelemben utcát jelenti, míg a Fünfkirchen (5 torony) elnevezés Pécs német eredetű neve.  Az “alkalmi pécsi flaszteren” a mai pécsi városlakók által megszemélyesített alakok egykori pécsi polgárokat, ma már ritkán látott személyeket, foglalkozásokat mutattak meg. Találkozhattunk rikkanccsal, cipőtisztítóval, fényképésszel, szendvicsemberrel, utcaseprővel, udvarossal, boldog ifjú párral és korzózó hölgykoszorúval. Mindez a Pécsi Országos Színházi Találkozó egyik, s igen népszerű off-rendezvényként valósult meg.

Rikkancs a pécsi flaszteren

A Pannon Klassz Közösség Kulturális Klaszter, a Flaszter Műhely, és a PTE Babits M. Gyakorló Gimnáziumának Pódiumos növendékeivel együtt korhű légkört, igazi békebeli hangulatot sikerült varázsoltni a belvárosba. A látványosság- és az esemény színvonalát emelte a korhű fotózás lehetősége a korabeli személyek és tárgyak társaságában. Rivaldafény(képeslap) elnevezéssel alkalmi képeslap bemutatót is szervezett a klaszter a helyszínen.

Pécsi idill
Pécsi idill – Flaster in Fünfkirchen

A rendezvényhez a helyszínt a Csorba Győző Megyei-Városi Könyvtár Belvárosi Könyvtára biztosította abban az épületben, ahol az egykori Hamerli Vaskereskedés üzlete, raktára és kiszolgáló épület-együttese található.  A POSzT ideje alatt ugyanitt a  CSGYMVK, a Pannon Klassz Közösség és a KUPÉ Egyesület szervezésében – a  könyvtár és terei – naponta „király” programokkal várták a látogatókat.

Cipőtisztító Pécs
Cipőtisztító… anno

 

One thought on “Flaster in Fünfkirchen”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.