Mire jó a Google naptár

Sokan használnak naptárat az Interneten is, közülük sok egyedileg írt. Szolgáltatások szempontjából a Google naptár túltesz rajtuk.

Mielőtt belemerülnék abba, mit is tud a naptár, néhány igen fontos dolgot szeretnék kiemelni:

 1. Minden Google fiókhoz tartozhat naptár.

 2. Azt, hogy hány naptárad van magad döntöd el.

 3. Ha a naptár szolgáltatást üzleti célból is használod, előre el kell döntened: a személyes időpontokat ugyanabban a naptárban tartod nyilván, vagy sem?

Ezek közül természetesen a 3. pont az igazán fontos. Ugyanis az üzleti célból használt naptárt valószínűleg kiteszed a weboldaladra, vagy más helyre, ahol mások is megnézhetik a számukra érdekes programokat. Az ilyen naptárnak nyilvánosnak kell lennie, különben a látogatók nem látják.

Egy nyilvános naptárba is lehet nem nyilvános időpontokat felvezetni. Ezekről a látogatók csak annyit látnak: elfoglalt.

Ha a fenti módot választod, nagyon fontos, hogy figyelmesen állítsd be minden esemény nyilvánossági állapotát. Azt is célszerű beállítani, az adott esemény idején szabad, vagy elfoglalt vagy. Előbbi esetben ha bárki arra az időpontra szeretne meghívni valahova (szintén Google naptáron keresztül) értesítést kap arról: elfoglalt vagy.

Amennyiben mégis használsz személyes naptárat is, érdemes tudni, a Naptárnál egyidejűleg látod saját naptáraidba és azon nyilvános naptárakba rögzített adatokat, melyekre feliratkoztál, vagy amelyekre meghívtak és elfogadtad a meghívást.

Mit jelent a feliratkozás? Az adott naptár minden új bejegyzéséről kapsz értesítést, ha valamely eseményre feliratkozol közülük, arról külön értesítést kapsz az általad választott módon és időpontban. Például kaphatsz értesítést e-mail formában arról, mikor kell befizetned az eseményre, illetve SMS üzenetet, mielőtt el kell indulj oda.

Naptárra, vagy eseményre feliratkozni csak Google Fiókkal rendelkezők tudnak, mert feliratkozáskor mindenkinek a saját naptárai közé kerül az ilyen naptár, esemény.

Gmail címmel rendelkezők az e-mail fiókjukból érik el naptáraikat a legegyszerűbben, de a naptár a Google Fiókból is elérhető.

A naptárnál első lépésként a nyelvet és az időzónát állítsd be a Beállítások menüpontban. Így biztos lehetsz benne, hogy a saját időzónád szerintiek lesznek bejegyzéseid, meghívásaid.

Az időzóna beállítása nélkül itt Magyarországon egy órás eltéréssel érkeznek az időpontok, a csendes-óceáni idő szerint. A beállítás után akár azonnal felvezetheted az első naptárbejegyzést. Próba bejegyzést is tehetsz, hiszen minden bejegyzés törölhető.

A naptárbejegyzések esetében a következő lehetőségeid vannak:

 • Az esemény a bejegyzés címe.

 • Megadhatod a kezdő és a záró időpontot, ha több napos, vagy nem egész napos a program.

 • Megadhatod, milyen gyakorisággal, meddig ismétlődik az esemény, így akár több évre előre tervezhetsz időpontokat.

 • Megadhatod az esemény helyszínét.

 • Valós helyszín esetén térkép is kerül az esemény mellé, de te magad is megadhatod, általános térkép, vagy saját térképed kerüljön oda.

 • Adnod kell leírást az eseményről.

 • Mellékelhetsz dokumentumot. Ha ez prezentáció, a megadott időben közös megtekintésre és konzultációra is van mód.

 • Módosíthatod a nyilvánossági és az elfoglaltsági adatokat.

 • Vendégeket hívhatsz az eseményre. Ők a meghívást e-mail formában kapják meg.

Minden esemény mentés után lép életbe. Ha olyan eseményt törölsz, amihez vendégeket hívtál, a meghívottak erről is kapnak értesítést.

A mellékelt dokumentumok az esemény törlésekor se törlődnek, mert azok nem a naptárnál, hanem a Google dokumentumok között találhatók. Mielőtt egy dokumentumot mellékelnél, annak már léteznie kell dokumentumaid között.

Létezik még egy különleges naptárszerű eszköz is a naptáraknál. A Teendők lista. Ezek azok a feladatok, melyek sokszor nem köthetők konkrét időponthoz. Például: ma továbbítanom kell egy e-mailt.

Gmail fiókkal rendelkezők számára még akadnak finomítások:

 • A Teendők lista az e-mail fiók része is, így azokat bármikor megnézheted anélkül, hogy belépnél a naptárakhoz.

 • Naptárad is megjeleníthető az e-mail fiókban, így sokkal egyszerűbb áttekintése.

 • Meghívásos esemény az e-mail írásakor is létrehozható, a meghívó azonnal bekerül a levélbe.

Én eddig még nem találtam kényelmesebb időpont nyilvántartási, meghívási módszert, mint azt, hogy egy füst alatt mindent megadunk.

Fontos az e-mail szerkesztésekor létrehozott meghívásnál a mellékelt szöveg tartalmát alaposan átgondolni, mert minden meghívott megkapja a szöveget!

NessieGraf

8 thoughts on “Mire jó a Google naptár”

 1. Valóban igen kellemes eszköz, de még van néhány meglepetés a tarsolyomban a témában. 🙂 Hamarosan megérkeznek azok is.

 2. Sziasztok!
  Arra van megoldás,hogy gmail fiókkal nem rendelkezők is kapjanak e-mail-es értesítést egy gmailNaptár bejegyzéseiről?

  Köszi,
  Gábor

 3. Gábor, a Google fiók és a gmail fiók nem egy és ugyanaz. Bármilyen e-mail címmel nyithatsz ingyenes Google fiókot, használhatod az eszközöket. Más kérdés, hogy akinek gmail fiókja van nem kell külön Google fiókot nyitnia, mert az automatikusan kapcsolódik.

  Google Fiók nyitása:
  http://google.hu
  – Jobbra fent: Bejelentkezés
  – A következő képernyőn a név és jelszó megadás alatt van egy link: “Hozzon létre most egy fiókot”, erre kattints.
  – A következő képernyőn megadod a jelenlegi teljes e-mail címed, a választott jelszavad, az országot, a hülyekaraktereket, majd megnyomod az Elfogadom… gombot.

  Innentől minden ingyenes Google eszköz a rendelkezésedre áll. Naptár esetében feliratkozhatsz más naptárára is, ahonnan rendszeres értesítéseket kérhetsz a nyilvános eseményekről. A feliratkozáshoz a naptár URL címét, vagy tulajdonosa e-mail címét kell tudnod.

 4. Valószínűleg akkor rosszul fogalmaztam.
  Van gmail accountom és van naptáram is ezen belül. Sms értesítés is beállítva.
  Azt szeretném, hogy általam megadott másik 25db e-mail (ezek nagy része nem gmail-es) címre is menjen értesítés (pl. 2 nappal korábban) a naptárba bejegyzett eseményről…
  Ha van erre mód, hol lehet ezt beállítani?
  Köszi előre is,
  Gábor

 5. 1. Esemény létrehozásakor megadod az illetőket, mint meghívottakat – egyes eseményekre jó.
  2. Naptárbeállítások -> Naptárak. Itt kiválasztod a megosztandó naptárat. A megosztási beállításoknál megadod a kiválasztott személyek e-mail címét. Ők minden nyilvános eseményről értesülni fognak. Saját privát eseményeidről nem.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.